Hösten är kul på Fredriksdal

Hösten är här! En titt i kalendern visar att det är september och höstens känns verkligen i luften, solen värmer inte på samma sätt längre och dofterna förändras. Samtidigt som hösten gör entré är det skördetid på Fredriksdal med några av årets största händelser: Frukt- och svamputställningarna och den stora skördemarknaden Mikaeli marknad.

Frukt 12 – 24 september

Insup färg, form, doft och känsla i Herrgården där hundratals fruktsorter trängs i långa rader. Vår årligen återkommande fruktutställning byggs upp under en kort period i september då allra flest av våra äpple- och päron är redo för skörd.

I år går vi bland annat på djupet i äpplets ursprung och vi visar hur några av de mest kända sorterna är besläktade. Du får dessutom tips på vad du kan göra med all frukt – inläggningar, marmelader med mera.

I utställningen finns det möjlighet att få hjälp med sortbestämning av dina egna frukter. Den 16 och 17 september, samt under Mikaeli marknad, finns våra pomologer på plats i utställningen och hjälper dig mer än gärna.

Mer information här.

Svamp 12 – 24 september

Är du ute och plockar svamp så här på höstkanten? Då kanske du springer på någon av våra medarbetare som just nu har skapat södra Sveriges största svamputställning i Prästgården på Fredriksdal.

Utställningen är fantastisk uppvisning i svampens artrikedom och variation av färg, form och funktion. Visa svampar släpper ut moln av sporer, andra är jättegiftiga medan några är himmelskt goda att äta. I vår utställning får du veta exakt vilka av svamparna som är ätbara och vilka som inte lämpar sig mat på grund av smak eller giftighet. Du får också tips på svamprätter.

Våra plockare hälsar att det har varit en bra sommar för svamp och att det har gått att plocka kantareller sedan midsommar. Nu hoppas plockarna på mer regn och värme för en lyckad svampsäsong.

Det finns personal på plats som kan hjälpa dig artbestämma din medhavda svamp varje dag.

Mer information här.

Mikaeli 24 september

En av höstens stora höjdpunkter på Fredriksdal – skördemarknaden med gamla anor och traditioner – Mikaeli marknad. Kär marknad har många namn och säkerligen har många sina egna favoriter på Mikaeli.

Årets marknad innehåller, som sig bör: positivhalare, loppcirkus, hantverk, Fredriksdals egna grönsaker och frukter, delikatesshandlare från närområdet och mycket mycket mer. Folkmyller, handlare och underhållare trängs med varandra på denna söndag då skörden firas in!

Förköp din entré till Mikaeli på ticketmaster.se!

Här hittar du information om allt som rör Mikaeli.