Barnens Fredriksdal i sommar

Alla barn älskar en tur till landet. Ta med barnen till Fredriksdal museer och trädgårdar och låt dem springa barfota över de gröna gräsmattorna, lyssna på surrande insekter och uppleva känslan av landets behag utan att ens lämna Helsingborg. Ett? Två? Eller ännu fler? Det är alltid fri entré för barn upp till 18 år (upp till 16 år endast i vuxens sällskap)

”Det här huset byggdes 1923, bjälkarna är av massivt trä och” … nej, det där är inte alltid så kul för barn att lyssna på. Tur att det även finns en spännande lekplats och att det anordnas massa roliga aktiviteter för barn på Fredriksdal i sommar. Familjeveckor med småkrypssafari och öppet hus i grafiska museet, en utställning om hur det var att vara barn i Helsingborg 1918 och särskilda dagar då barnen får hjälpa till att mata djuren på gården.

Trollskogen
En förtrollande rolig skog med en fartfylld hinderbana. Här kan barn busa av sig den där extra energin de alltid tycks ha på lager. Ett perfekt ställe att hitta nya kompisar att leka med.

Natur- och kulturstigar
Det finns mängder av intressanta stigar som slingrar sig fram likt en brun orm över hela Fredriksdal. Ta med barnen och låt dem upptäcka 100 år av historia i naturen och i de gamla byggnaderna på området.

Gå på styltor
Vem har bäst balans? Utmana dina eller andras barn på en promenad på styltor vid stora gräsmattan i stadskvarteret. Det är svårare än det låter…

Leta insekter och fjärilar
Sommarängarna på Fredriksdal är hem till mängder av surrande insekter och vackra fjärilar. Lär dig mer om naturens egna små blomsterbönder.

Historien får liv ”Hundraårsresan”: 4/7-12/8

I år är det 100 år sedan Gisela Trapp donerade sin egendom till staden Helsingborg. Vad hände under de följande åren? Följ med på en jubileumsresa från 1918 fram till dagens Fredriksdal. Vandra genom hundra år på drygt en timme! Några av karaktärerna du kommer att möta är skävergumman, botanisten, journalisten och Gisela Trapp som dyker upp när du minst anar det. Under resan dras du bland mycket annat in i donationen, kvinnlig rösträtt, 30-talets nya syn på kropp och hälsa, 60-talets moderniseringsiver i Helsingborg. Var slutar resan? Den som följer med får se.

Utställning – Barnens kammare: 29 mars – 4 november
Hur var det att vara barn i Helsingborg 1918? En tid då det varken fanns mobiler eller internet. Vad gjorde barnen då? Var det någon skillnad på hur rika och fattiga barn lekte? Kom och titta på en utställning om hur det var att vara barn förr i tiden. Läs sagorna om Saga och Gunnar och lek som barnen gjorde för 100 år sedan.

Familjevecka – Småkrypssafari: 2-8 juli, 11:00-16:00
Vad gömmer sig under ytan i Fredriksdals dammar? Låna håvar, stick ner dem i vattnet och se vilka kryp som fastnar i näten.

Familjevecka – Prova på i tryckeriet: 9-13 juli, 11:00-16:00
Låt barnen (både stora som små) prova på livet som historisk tryckare i Grafiska museet i stadskvarteret. Här kan de exempelvis prova på att trycka sina egna brevpapper.

Låna en ryggsäck: 2 juli – 5 augusti
I huvudentrén kan barn få låna en ryggsäck. Men det är inte vilken ryggsäck som helst. Det är en ryggsäck som innehåller spännande uppdrag över hela Fredriksdal. Barn och vuxna hjälps åt och löser uppgifterna tillsammans.

Mata husdjuren: 24 och 31 augusti, 11:00
Barnens favorit (och djurens). Följ med och mata lantrasdjuren på Fredriksdal. Samling vid stallet.

Monsterjakt…
Sida vid sida med lantrasdjur så som Linderödssvin, Värmlandsfår och ardennerhästar hittar barnen även andra typer av djur … digitala monster med unika egenskaper och roliga namn. Ja, även på Fredriksdal finns det Pokémon och de gömmer sig där du minst anar det.