Fredriksdal - en pigg 100-åring!

2018 tar Fredriksdal museer och trädgårdar steget från pigg 99-åring till ännu piggare 100-åring. Projektledare Marie Axelsson berättar lite om ”då” och lite om ”nu”.

Exakt vilken dag fyller Helsingborgs friluftsmuseum egentligen 100 år?
19 mars 2018 fyller Fredriksdal 100 år. Det var då Gisela Trapp donerade ägorna till Helsingborgs stad.

Förutom gåvan Fredriksdal, vad ser du som det absolut största som har hänt Fredriksdal under de gångna 100 åren?
Fredriksdals stadskärna, de bevarade skånska gårdarna och den botaniska trädgården. Det är fantastiskt att man lyckades bevara byggnaderna från Helsingborgs gamla stadskärna. De gamla husen skulle rivas till grunden men fick en ny chans till allmän beskådning på Fredriksdal. Att vi dessutom har en botanisk trädgård är också stort, det är en unik plats.

Fredriksdal känns mer aktuellt än någonsin. Vilka hemligheter gömmer sig bakom 100-åringens till synes eviga gröna ungdom? Är det frisk luft? Hårt arbete? Eller kanske lite av varje?
Det finns en otroligt bra grund på Fredriksdal som är fördjupad i kunskap. Det är passion och engagemang och ständig utveckling. Många i personalen har varit här länge och tillsammans är de en aldrig sinande källa av idéer. Fredriksdal är en tidlös plats och kunskap är alltid aktuellt, oavsett vilken cykel vi befinner oss i. Det är ingen dagslända, som mycket annat nuförtiden. På Fredriksdal jobbas det långsiktigt.

Tror du att det finns det någon stor skillnad på dagens besökare kontra de som besökte Fredriksdal för femtio år sedan?
Det var en annan tid då. En tid då man förkastade det gamla för att göra vardagen lättare. Det var en tid då halvfabrikaten såg dagens ljus. I dag är det mycket mer aktiviteter som gäller, mer stress. Det finns ett större behov av historia och natur och Fredriksdal är en oas för generationer. Det finns de som har följt oss sedan de var unga och som i dag kommer hit med sina barnbarn och barnbarnsbarn. I dagens samhälle finns det ett sug efter att lära sig sådant som har gått förlorat med tiden, som att stoppa strumpor och korv. I dag går vi till Fredriksdal för att lära oss och för att få en koppling till historien.

Vem riktar sig 100-årsfirandet mot?
Alla som uppskattar en rejäl bit historia, natur och kultur. Även om det här är hemmaplan för helsingborgarna kommer vi att bjuda på en massa trevliga grejor under 2018 som ingen borde missa, oavsett vart man kommer ifrån. Kalaset är en garant för ett bra år på Fredriksdal och 2018 ska bli ett riktigt bra år för såväl Fredriksdal som Helsingborg och dess invånare samt besökare i staden. Utöver det vanliga programmet kommer det att bli roliga aktiviteter, arrangemang och intressanta utställningar på temat 100 år.

Hur ser du personligen på Fredriksdals utveckling under de kommande 100 åren? Kommer parken att förbli den samma eller tror du att den om 100 år återspeglar vår egen just nu moderna tid?
Det är viktigt att parken förblir en grön miljö i vår moderna stadsbild. Tidigare har ägorna varit större men under åren har delar av marken sålts av för att bygga bostäder. För såväl staden som dess invånare är det viktigt att parken förblir som den är i dag. Fredriksdal är en otroligt viktig plats, inte minst för stadens många barn och ungdomar som går i skolan. Det är en plats för natur och kultur helt olik andra platser i Helsingborg. På Fredriksdal kan barn i alla åldrar lära sig med sina sinnen: en historielektion där historien faktiskt går att se med egna ögon och att ta på. Det byggs en relation mellan skolbarnen och platsen. När de sedan blir vuxna och får egna barn kommer de tillbaka till Fredriksdal och för sin egen kunskap vidare. Gisela har en stor del i detta arv och utan hennes förkärlek för naturen skulle Helsingborgs barn aldrig få uppleva stadens historia på det här sättet. Det är inte alla städer som har den här unika möjligheten. Jag hoppas också att vi kommer att vara ännu mer rädd om våra gröna omgivningar och bevara mer än vad man kanske gjorde förut.

Avslutningsvis. Önskar sig Fredriksdal museer och trädgårdar något speciellt i födelsedagspresent från Helsingborgs invånare?
Fredriksdal har redan en massa fina saker och önskar bara att alla helsingborgare vill vara med på festligheterna när vi firar Helsingborgs 100-åring på nationaldagen. Alla är varmt välkomna!