1918 - 2018

För 100 år sedan var Helsingborg på stark frammarsch. En växande hamnstad med både spännande historia och moderniteter som bland annat spårvagn på repertoaren. Vid den här tidpunkten låg Fredriksdal i utkanten av den dåtida stadsbebyggelsen och var en jordbruksegendom med en ståtlig herrgård och kringliggande byggnader.

Oscar och Gisela Trapp köpte egendomen 1898 och var de sista privata ägarna av Fredriksdal. Både herr och fru Trapp var spännande personer som verkade för att bevara och väcka liv i Helsingborgs kulturminnen. När Oscar dog 1916 donerade Gisela hela egendomen till Helsingborgs stad. Hon hade en önskan om vad Fredriksdal skulle kunna bli för Helsingborg och dess invånare och den storslagna gåvan ställde höga krav på förvaltning. I donationsbrevet stod det att det skulle anläggas dels ett friluftsmuseum och dels en botanisk trädgård på området. Fredriksdal skulle bli en plats för alla helsingborgare.

100 år senare har Fredriksdal lyckats uppfylla Giselas stora dröm. Och det med råge. Fredriksdal museer och trädgårdar är i dag en tidlös plats där besökare i alla åldrar kan lära men också njuta av naturlig stillhet och eftertanke. Slingrande stigar leder genom olika tidsperioder och stadens gröna lunga förser besökarna dagligen med kunskap i en unik miljö. Här kan de promenera genom en komplett stadskärna med charmiga korsvirkeshus och butiker, njuta av bevarade skånska gårdar och upptäcka en levande museimiljö med lantrasdjur. Här finns också en botanisk trädgård och ängar där Skånes vilda växter frodas och ett väldoftande rosarium med en stor samling rosor. Fredriksdal museer och trädgårdar är i ständig utveckling och står för både delaktighet och medskapande. Det är en plats med hjärtat lika mycket i det förflutna som i morgondagen. Precis som Gisela Trapp önskade när hon skänkte ägorna till Helsingborgs stad för 100 år sedan. Donationen i sig räknas än i dag som en av de mest betydande för Helsingborg.