Har det redan gått 100 år?

Fredriksdal fyller år, 1918 - 2018

2018 är Fredriksdal och helsingborgarnas år. Men som alla bra historier börjar vi från början. Och i det här fallet betyder det alltså för 100 år sedan. För det var då som Fredriksdal bytte ägare och Helsingborgs stad kunde påbörja arbetet med att förvandla familjen Trapps privata trädgård till ett av Sveriges till ytan största friluftsmuseum.

Det händer mycket på 100 år. Redan 1918 sedan bytte Fredriksdal ägare och Helsingborgs stad kunde påbörja arbetet med att förvandla familjen Trapps privata trädgård till ett av Sveriges till ytan största friluftsmuseum. Bakom denna frikostiga gåva hittar vi Gisela Trapp: konstnär, illustratör och Fredriksdals sista privata ägare.

En gåva som nu ska firas under ett helt år. Smygstarten på det riktiga partajet började den 17 mars med öppet hus och ”Fredriksdal 100 år i dag” på Kulturmagasinet. Höjdpunkten för firandet kommer att gå av stapeln i början av sommaren. Närmare bestämt den 6 juni. Då blir det stor folkfest med ett kombinerat jubileumskalas och nationaldagsfirande. Dagen till ära behöver ingen besökare betala entré och några presenter är det inte heller på tal om.

”2018 är Fredriksdal och helsingborgarnas år. Vi hoppas att alla vill vara med på festligheterna när vi firar Helsingborgs 100-åring på nationaldagen”, säger projektledare Maria Axelsson.

Utöver det vanliga programmet blir det även guidade turer och föreställningar, intressanta utställningar, kul aktiviteter för barn under hela sommaren och arrangemang på temat 100 år. Och inte bara på Fredriksdal. För Fredriksdal är mer än de saker, byggnader och berättelser som finns bakom våra välklippta häckar. Här finns en otroligt bra grund i form av kunnig personal. Och det finns även gott om platser i Helsingborg som fått lite mer grön Fredriksdal-fägring än vanligt under jubileumsåret. 2018 kommer sannerligen att bli ett år att minnas på Fredriksdal och starten på 100 nya år som Helsingborgs mest folkkära friluftsmuseum.

Så gick donationen till

Att få ett herrgårdsområde som gåva hör inte till vanligheterna. Det var precis vad som hände Helsingborgs stad 1918. Hur gick det till när Gisela Trapp gav Fredriksdal till staden? Läs hela händelseförloppet här (HD.se).

Mer om jubileumsåret

Evenemang

Inga inlägg att visa

Vad: Fredriksdal firar 100 år
När: Hela 2018
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré fram till säsongspremiären 29 mars. Ordinarie pris: 70 kronor. Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år.

Mer information om programmet kommer!